Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Εκκρεμούν 15 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσον αφορά το προσφυγικό περιέγραψε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

«Ό,τι και να γίνει, αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, η κατάσταση δε θα βελτιωθεί ποτέ» ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον απόηχο της πρότασης Τουσκ για αναθεώρηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολύμηνης διαμονής.

Όπως είπε δε, «υπάρχουν 15 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εξετάζουν περισσότερες από λίγες δεκάδες την ημέρα».

Η περιφερειάρχης τόνισε ακόμα πως οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση.

Σύμφωνα πάντως με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το πρώτο 11μηνο του έτους καταγράφηκε πτώση 79% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την Ισπανία να δέχεται πλέον περισσότερες αφίξεις από τη χώρα μας. Έως τα τέλη Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν περισσότερες από 37.900 αφίξεις στη χώρα μας.
Πηγή: skai.gr