Πτώση σχεδόν 80% στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Πτώση 79% καταγράφηκε στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα το πρώτο 11μηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, με την Ισπανία να δέχεται πλέον περισσότερες αφίξεις από τη χώρα μας.

Έως τα τέλη Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν περισσότερες από 37.900 αφίξεις στη χώρα μας.

Τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα ανήλθαν περίπου σε 3.700, δηλαδή 30% λιγότεροι σε σχέση με τον Οκτώβριο, με τη Frontex να αποδίδει την πτώση εν πολλοίς στις τρικυμίες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι περισσότεροι αφιχθέντες ήταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πτώση στις αφίξεις διαπιστώθηκε και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εισόδους να υπολογίζονται σε περίπου 186.500, μειωμένες κατά 62% σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2016.

Στον κυριότερο άξονα, στην κεντρική Μεσόγειο όπου προορισμός είναι η Ιταλία, οι φετινές αφίξεις έχουν φτάσει τις 116.400, κάτω κατά ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, συνεχίστηκε η αύξηση των ροών στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, στη μικρή θαλάσσια έκταση που χωρίζει την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, όπου το Νοέμβριο καταγράφηκαν περισσότερες αφίξεις από την Ελλάδα, ήτοι 3.900.

Από την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 21.100 παράνομες είσοδοι σε ισπανικό έδαφος ή ύδατα, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση 140% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τουλάχιστον 3.091 άνθρωποι
εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξ αυτών, οι 61 άφησαν την τελευταία τους πνοή προσπαθώντας να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. Οι περισσότεροι θάνατοι, πάνω από 2.800, έχουν καταγραφεί στη διαδρομή προς την Ιταλία.
Πηγή: skai.gr