Πολλές ζημιές από την κακοκαιρία στη χώρα - Τραυματισμός ηλικιωμένης

Πολλές ζημιές έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Στο Aγρίνιο, μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της σχεδόν κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. 

katastrofes (8)

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε το Σάββατο στο Μεσολόγγι. Έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Ζημιές έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις στο οδικό δίκτυο και στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας Ηπείρου.



Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και 7 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν την 1 τα ξημερώματα τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου μπήκαν στα σπίτια και κινδύνευσαν ζωές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 10 άτομα, ενώ έως αυτή την ώρα κάνει αντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα στα λασπόνερα και επιρρίπτουν ευθύνες σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.



Στη θέση Πλατανάκια Τερόβου, τα νερά του Λούρου ποταμού, παρέσυραν μια σιδερένια γέφυρα και κόπηκε η πρόσβαση προς τα σπίτια 3 οικογενειών. Στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε το οδόστρωμα προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγο υπερχείλισης του Σαραντάπορου, μετά από προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε μια προσωρινή λύση.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε περιοχές του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων και έως αυτήν την ώρα, γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.



Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε στο Μπέλοβο τα 202 χιλιοστά και στην Πάργα τα 196 χιλιοστά. Για την αποκατάσταση των ζημιών κινητοποιήθηκαν 30 μηχανήματα της περιφέρειας Ηπείρου. 


Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Κλεισούρα της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.



Ακτοπλοΐα 


Συνεχίζονται στο μεταξύ τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία φθάνουν έως το Μαρμάρι, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα Νέα Στύρα.

Λόγω των καιρικών συνθηκών έκλεισε και η πορθμειακή γραμμή Θάσος – Κεραμωτή.



Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Θάσος. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων

Κλειστός παραμένει από την Παρασκευή το βράδυ ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία - Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Ακυρώσεις πτήσεων 

Ακυρώσεις πτήσεων καταγράφονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης. Λόγω των ανέμων ακυρωθήκαν οχτώ πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται αν θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες πέντε που είναι προγραμματισμένες έως το βράδυ.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr