Εγνατία: Ο Σπίρτζης αιφνιδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ με «ελευθέρας» για τους ανέργους

Με απόφαση του υπουργού υποδομών απαλλάσσονται οι άνεργοι από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων σε όλη την Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες του αυτοκινητόδρομου με την επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης έλαβε την απόφαση αυτή σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

Η απόφαση του υπουργού, αιφνιδίασε το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες για 40 έτη. Αν και δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το ταμείο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αιφνιδιάστηκαν πλήρως καθώς δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την πρωτοβουλία του υπουργού υποδομών.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εαν η απόφαση του κυρίου Σπίρτζη θα είναι δεσμευτική για τους ιδιώτες στους οποίους θα παραχωρηθεί η Εγνατία, εαν βεβαίως ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων. Για την εφαρμογή της απαλλαγής των ανέργων από την πληρωμή διοδίων, θα πρέπει να εκδοθεί από το υπουργείο υποδομών διευκρινιστική εγκύκλιος.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε, πως με απόφαση των υπουργών οικονομικών και υποδομών, στις 14 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία τεσσάρων νέων μετωπικών σταθμών διοδίων, οι οποίοι θα έπρεπε να λειτουργούν από τα τέλη Αυγούστου.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται και στην κατασκευή των υπόλοιπων έξι μετωπικών σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, οι οποίοι επιβλήθηκαν από τους πιστωτές, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας - skai.gr