Μέσα στις επόμενες ώρες η απόφαση για τον EMA, αουτσάιντερ σταθερά η Αθήνα

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί ποιες θα είναι οι πόλεις όπου θα μετεγκατασταθούν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο αλλά θα μετακινηθούν μετά το Brexit.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Αθήνα, που διεκδικεί την υπηρεσία φαρμάκων, έχει λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πετύχει συμφωνία αλληλοϋποστήριξης με τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Αθήνας για τα φάρμακα και η Ελλάδα θα στηρίξει τον φάκελο της Φρανκφούρτης για την τραπεζική αρχή.

Τον Οργανισμό Φαρμάκων διεκδικούσαν στην αρχή 19 κράτη, όμως τις τελευταίες 24 ώρες αποσύρθηκαν η Μάλτα, η Κροατία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι της Μπρατισλάβας και του Μιλάνου, ενώ δυνατοί θεωρούνται και οι φάκελοι του Άμστερνταμ και της Κοπεγχάγης.

Ο EMA, που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι μία από τις πολυτιμότερες κοινοτικές υπηρεσίες. Απασχολεί σχεδόν 900 μόνιμους εργαζόμενους και αποτελεί «μαγνήτη» για τον συνεδριακό τουρισμό, καθώς το 2015 προσκάλεσε 36.000 επισκέπτες στο Λονδίνο για περισσότερες από 500 συσκέψεις.

Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τις δύο υπηρεσίες θα επιλεγούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Η επιλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, που αναμένεται να έχει αρκετούς γύρους.
Πηγή: skai.gr