Δ. Αττική: Αβοήθητοι οι κάτοικοι - Νέες καταγγελίες για απουσία του κράτους

Τις πληγές τους μετρούν Μάνδρα και Νέα Πέραμος δύο εικοσιτετράωρα μετά τη θεομηνία που στοίχησε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Έως αυτήν την ώρα έξι συμπολίτες μας αγνοούνται, ενώ οι κάτοικοι, αβοήθητοι, είναι αντιμέτωποι με  τις ασύλληπτες καταστροφές, που άφησε πίσω της η  κακοκαιρία αλλά και τις διακοπές ρεύματος και την έλλειψη νερού. Οι έρευνες για τους αγνοούμενους θα ξαναρχίσουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Ήταν η τέταρτη πιο φονική καταιγίδα των τελευταίων 120 ετών, κι όμως, θα μπορούσε ν' αποφευχθεί. Τοπικοί άρχοντες ομολογούν, πως όλοι γνώριζαν για τα μπαζωμένα ρέματα, και πως σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν πιθανή μια τέτοια - βιβλική - καταστροφή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, θέλουν 1.500 σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί και 2.000 επιχειρήσεις, να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ περίπου 1.000 σπίτια σε Μαγούλα και Μάνδρα, παραμένουν χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό.

«Δεν έχουμε νερό δύο μέρες, δεν έχουμε γάλα για το μωρό, δεν έχουμε ρούχα να φορέσουμε… Θα πεθάνουμε το 2017;» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ένας αγανακτισμένος πολίτης.

Ο δήμος Μάνδρας έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην πίνουν νερό, πριν διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την καταλληλότητά του, ενώ έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο μισό δίκτυο ύδρευσης του δήμου.

Το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε όλο το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου από τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, σύντομα όλο το δίκτυο θα είναι ξανά λειτουργικό.

Την ίδια στιγμή, τοπικοί άρχοντες ομολογούν πως όλοι γνώριζαν για τα μπαζωμένα ρέματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης «είναι κοινό μυστικό, σχεδόν σε όλα τα ρέματα, υπάρχουν ανθρώπινες παρεμβάσεις με πολλούς τρόπους… Ακόμα και σπίτια χτίζουν στα ρέματα. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αυτό είναι αλήθεια». 

Την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το Ταμείο Αλληλεγγύης επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΝΔ.  

Στο μεταξύ, σε επαφές με αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές αρχές διερευνώντας τρόπους για ενίσχυση για τις περιοχές που έχουν πληγεί τρία εικοσιτετράωρα μετά το ξέσπασμα της θεομηνίας που κόστισε 16 ανθρώπινες ζωές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Γκέτεμποργκ όπου βρίσκεται, άφησε αιχμές για την γραφειοκρατία στην Ευρώπη και, όπως είπε, «άρα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις».

Βολές κατά του κεντρικού κράτους για εγκληματικές παραλείψεις στις φονικές πλημμύρες εξαπολύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πηγή: skai.gr