Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά ο διαγωνισμός για την Εγνατία οδό

Με μεγάλη καθυστέρηση το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε την διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση, λειτουργία και συντήρηση για χρονική περίοδο έως 40 χρόνια, της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, τη φάση προεπιλογής και υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Έως τις 26 Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ενδιαφέροντος.

Σοβαρά ωστόσο ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσο ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα, δεδομένου ότι σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με ΚΥΑ των κυρίων Τσακαλώτου και Σπίρτζη, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, 10 μετωπικοί και 20 πλευρικοί σταθμοί διοδίων θα έπρεπε να έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Εγνατία Οδό. Μόλις τέσσερις ωστόσο έχουν κατασκευαστεί δίχως να λειτουργούν, ενώ η κατασκευή των υπόλοιπων έχει καθυστερήσει λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών μελετών και χρηματοδότησης.

Η αβεβαιότητα μάλιστα γύρω από την τύχη του διαγωνισμού εντείνεται καθώς το υπουργείο υποδομών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Εγνατία το 2018, εάν ευοδωθούν τα σχέδια του υπουργείου.



Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας