Κλείσιμο

Νέα νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στη Δ. Αττική- Συλλήψεις για πλιάτσικο

Δεύτερη νύχτα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, με την αγωνία για τις περιουσίες τους να εντείνεται. Ακόμα και την Πέμπτη, κάτοικοι κατήγγελλαν απουσία της πολιτείας, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη για τη θεομηνία, στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της θεομηνίας είναι συνολικά 16 νεκροί (11 άνδρες, πέντε γυναίκες), ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 14. Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ, άλλα και της αστυνομίας, διεξάγουν εντατικές έρευνες για την ανεύρεση των υπόλοιπων αγνοουμένων, ενώ το μεσημέρι βρέθηκαν σώοι δυο άνθρωποι  που αναζητούνταν. 

Ο 16ος νεκρός ήταν ένας άνδρας, περίπου 60 ετών, που εντοπίστηκε την Πέμπτη σε υπόγειο κατοικίας, στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο. Ο άνδρας διακομίστηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, στη Δυτική Αττική αγνοούνται ακόμα τέσσερις άνθρωποι από τις καταστροφικές πλημμύρες. 

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στις 11 το βράδυ υπήρχαν κλήσεις σε πυροσβεστική για άντληση υδάτων από Πειραιά, Γλυφάδα, Βούλα και Αίγινα, ενώ σημειώθηκαν και τροχαία, στον Κηφισό στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη και στην περιφερειακή του Καρέα που σύμφωνα με ακροατές του ΣΚΑΪ έχει μείνει χωρίς φωτισμό. Επίσης, στη διασταύρωση της Πειραιώς με τη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη έχει φουσκώσει φρεάτιο, και περιπολικό έχει κλείσει το δρόμο προς Πειραιά. Πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα και στο κέντρο του Κορωπίου. 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόγνωση της ΕΜΥ, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ αναμένεται βελτίωση του καιρού από το Σαββατοκύριακο.

Για καταστροφή, και ακραίο καιρικό φαινόμενο, που όμως εντάθηκε λόγω της συσσωρευμένης αδράνειας της χώρας και τις παθογένειες δεκαετιών, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη για τη θεομηνία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και τοπικοί φορείς.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος μετά την επίσκεψή του στους κατοίκους της Μάνδρας που επλήγησαν από την καταστροφική καταιγίδα. 

Τους φόβους των κατοίκων, ότι κακοποιά στοιχεία επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή που επικρατεί από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική για να προχωρήσουν σε όργιο διαρρήξεων και λεηλασιών, επιβεβαίωσαν οι τέσσερις συλλήψεις για πλιάτσικο στις προέβησαν οι αρχές το πρωί της Πέμπτης στη Μάνδρα. Πρόκειται για Ρομά, που μπήκαν σε πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην περιοχή της Μάνδρας με σκοπό να το διαρρήξουν, αλλά υπέπεσαν στην αντίληψη ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και συνελήφθησαν. 

Απαντώντας στις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων των πληγεισών περιοχών για διαφύλαξη των περιουσιών τους, η ελληνική αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά στη φύλαξη της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν διαρρήξεις, με εντατικές περιπολίες από δέκα περιπολικά με άνδρες της Ασφάλειας του όλη τη νύχτα στη ζώνη της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Παράλληλα, κλιμάκια της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) θα ελέγχουν κάθε ύποπτη κίνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, από τα μέτρα για τους εορτασμούς της επετείου του Πολυτεχνείου εξαιρούνται οι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής οι οποίοι θα παραμείνουν στις πληγείσες περιοχές για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.   «Ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. 
Πηγή: skai.gr