Κλείσιμο

ΣτΕ: Συνταγματικός ο συμβιβασμός του Δημοσίου με τη Siemens

Σφραγίδα συνταγματικότητας και νομιμότητας έβαλε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη συμφωνία συμβιβασμού, που είχε υπογράψει η Siemens με το ελληνικό δημόσιο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, παρά την αντίθετη θέση, που είχε διατυπώσει το Δ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, που ασχολήθηκε αρχικά με την υπόθεση, έκρινε ότι η επίμαχη συμφωνία, είναι νόμιμη και δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δικαστικός έλεγχος της υπόθεσης αυτής έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή του Σωματείου "Έλληνες Φορολογούμενοι".

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι τόσο το σωματείο όσο και οι φορολογούμενοι, δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, και απέρριψε την προσφυγή τους κρίνοντας, ότι η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. 

Αντίθετη όμως, άποψη εξέφρασε η μειοψηφία των ανωτάτων δικαστών,που έκρινε ότι η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου». 
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου