Ευκολότερες άδειες σε κρατούμενους προβλέπει το προσχέδιο του σωφρονιστικού κώδικα

Ευρείες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σωφρονιστικό κώδικα, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στις φυλακές μεταξύ των οποίων και διατάξεις που καθιστούν ευκολότερη τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου κώδικα, ο ισχύων νόμος του 1999 για τη χορήγηση αδειών – που εφαρμόστηκε στην αμφιλεγόμενη περίπτωση Δημήτρη Κουφοντίνα – τροποποιείται με αποτέλεσμα αν ο εισαγγελέας που μετέχει στο συμβούλιο των φυλακών μειοψηφήσει και ταχθεί κατά της άδειας, η μειοψηφία του δεν θα ματαιώνει την άδεια.

Αντίθετα, με τον ισχύοντα νόμο σε περίπτωση μειοψηφίας του εισαγγελέα η άδεια δεν χορηγείται, ό,τι κι αν έχουν πει τα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου, ο διευθυντής της φυλακής και ο κοινωνικός λειτουργός.

Το προσχέδιο πάντως προβλέπει ότι εάν ο εισαγγελέας μειοψηφίσει θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή και να οδηγήσει την υπόθεση προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο.

Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την εν λόγω ρύθμιση έλεγαν ότι «πρόκειται περί προσχεδίου το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση» και επιπλέον τόνιζαν «πως η εν λόγω τροποποίηση έγινε προκειμένου να εναρμονιστεί η ρύθμιση με τα γενικώς ισχύοντα».

Από την άλλη, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι αν τελικώς ψηφιστεί ως έχει η διάταξη για τις άδειες «ενδέχεται να οδηγήσει σε χορήγηση αδειών και σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για παραμονή εκτός φυλακής».
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου