Εκτός των φαβορί η Αθήνα στον αγώνα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η Μπρατισλάβα και το Μιλάνο είναι έως τώρα οι επικρατέστερες υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Δυνατούς φακέλους έχουν καταθέσει επίσης Άμστερνταμ και Κοπεγχάγη, ενώ αντίθετα στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στην υποψηφιότητα της Αθήνας.

Ο EMA, που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, εδρεύει σήμερα στο Λονδίνο όμως θα μετεγκατασταθεί μετά το Brexit. Τον διεκδικούν 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πρόκειται για μία από τις πολυτιμότερες κοινοτικές υπηρεσίες.

Απασχολεί σχεδόν 900 μόνιμους εργαζόμενους και αποτελεί «μαγνήτη» για τον συνεδριακό τουρισμό, καθώς το 2015 προσκάλεσε 36.000 επισκέπτες στο Λονδίνο για περισσότερες από 500 συσκέψεις.

Σύμφωνα με τους FT, ο φάκελος της Μπρατισλάβα έχει αποκτήσει δυναμική το τελευταίο διάστημα καθώς η Σλοβακία θεωρείται ένα από τα λιγοστά φιλοευρωπαϊκά προπύργια στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η σλοβακική υποψηφιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ανατολικές χώρες υπο-εκπροσωπούνται στην κατανομή ευρωπαϊκών οργανισμών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μπρατισλάβα είναι η αρνητική αντίδραση του ίδιου του EMA. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι έως το 70% του προσωπικού του μπορεί να αποχωρήσει εάν υποχρεωθεί να μετακινηθεί από το Λονδίνο στη σλοβακική πρωτεύουσα.

Η Ιταλία από την πλευρά της φέρεται να έχει προσφέρει ακόμα και επιπλέον στρατεύματα στις NATOϊκές δυνάμεις που έχουν σταλεί στις Βαλτικές προκειμένου να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρας να υποστηρίξουν τον φάκελο του Μιλάνου.

Οι Ιταλοί έχουν ωφεληθεί και από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα της Βαρκελώνης, η οποία αρχικά θεωρούνταν το φαβορί από την περιοχή της Νότιας Ευρώπης όμως έχει πληγεί από την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Καταλονία με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου.

Η οριστική επιλογή για το νέο «σπίτι» του EMA θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου από τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με μυστική ψηφοφορία, που αναμένεται να έχει αρκετούς γύρους.
Πηγή: skai.gr