Σεβαστίδης: Επί 20 χρόνια δηλώνουν το πόθεν έσχες οι δικαστικοί

Ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες, τόνισε μεταξύ άλλων, απαντώντας σε όσες αιτιάσεις προβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την προσφυγή των δικαστικών ενώσεων στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων για την υποβολή πόθεν έσχες, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, μιλώντας σήμερα σε πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Εφετείο της Αθήνας από όλες τις δικαστικές ενώσεις για τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών.

Ο κ. Σεβαστίδης, ξεκαθάρισε ότι οι δικαστικοί δηλώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους και εξήγησε για ποιό λόγο προςέφυγαν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, που όρισαν πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες από τους δικαστές για τη διετία 2015 και 2016.

"Τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία".

"Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε, άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του Στε".

Σε ό,τι αφορά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών που έφθασαν πλέον στο 74% τα τελευταία χρόνια, ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές καθώς "είδαν σε έναν μήνα την σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου στα 1450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ".

Σύμφωνα με τους δικαςτές, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν 40%, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις απο τις περικοπές να ανέρχονται στο 74%.

"Οι περικοπές αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ο νομικός αγώνας που θα δώσουν οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί με την στήριξη των δικστικών ενώσεων, εδράζεται σε μία ειδική συνταγματική βάση"

Και κατέληξε λέγοντας ότι "στον αγώνα που ξεκινούν οι συνταξιούχοι, θα έχουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών, που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιλέθει, την αδικία που βιώνετε, τις διαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοππρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν χωρίς καμία δική σας ευθύνη. Οι έν ενεργεία συνάδελφοί σας θα είμαστε στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας".

Η Αγγελική Λαϊνιώτη πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών άσκησε σκληρή κριτική στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας πως ο εν λόγω νόμος "τιμωρεί" ουσιαστικά εκείνους τους εργαζόμενους που δούλεψαν τα περισσότερα χρόνια και κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές. Η κυρία Λαϊνιώτη, χαρακτήρισε τον εν λόγω νόμο "συνταξιοκτόνο" και εξέφρασε την άποψη ότι "είναι αντισυνταγματικός".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενώσεως Συνταξιούχων δικαστικών Σταμάτης Γιακουμέλος, επιςήμανε πως "μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως της μεσαίας τάξης είναι τα μόνιμα υποζύγια για να αντλήσει το κράτος έσοδα ενω οι δικαστικοί που θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι δεχθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης πολύ σκληρή μεταχείριση και οι συνταξιούχοι δικαστικοί υπέστησαν περικοπές που φθάνουν πλέον το 74%".

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην ανώτατος δικαστής Χαράλαμπος Αθανασίου επισήμανε ότι "αποδοχές των δικαστών δεν είναι οικονομικό ζήτημα αλλά θεσμικό ζήτημα αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έγινε δεκτό από την κυβέρνηση το 2008 και έκανε το δικαστικό μισθολόγιο".

Μετέφερε τον σεβασμό του προέδρου του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για το δίκαιο των αιτημάτων τους και πρόσθεσε ότι "η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειές της απαξιώνει γενικά τη δικαιοςύνη" και πρόσθεσε "ότι πολλοί υπουργοί επιτίθενται στη δικαιοσύνη".

Σε κοινό ψήφισμα τους οι δικαστικές ενώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανδικαστικής συγκέντρωσης, τονίζεται ότι οι δικαστικοί  "Ζητούν την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων"και δηλώνουν ότι "από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους", τονίζοντας ότι "οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές".
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου