Βίτσας: Η συζήτηση για τα F-16 έχει αρχίσει από πέρυσι

Η έναρξη της συζήτησης για την αναβάθμιση των F-16 είχε αρχίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και η προετοιμασία από το 2016, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Όπως είπε, η ανακοίνωση έγινε από αμερικανικής πλευράς για λόγους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το οριστικό κείμενο της συμφωνίας θα περάσει από τα αρμόδια αμερικανικά και ελληνικά όργανα – μεταξύ των οποίων τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ – και δε θα υπερβαίνει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο ΑΝΥΕΘΑ έκανε γνωστό ότι θα αναβαθμιστούν περίπου 100 αεροσκάφη και οι όποιες περικοπές στο ποσό της συμφωνίας θα αφορούν στον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν και όχι στην ποιότητα της αναβάθμισης.

Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει 500 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση και αγορές εξοπλισμών τον χρόνο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει ορίζοντα 10ετιας, που σημαίνει ότι η δαπάνη θα ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σήμερα εν τω μεταξύ συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που αφορά, μεταξύ άλλων. σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών.

Στη συζήτηση πάντως αναμένονται να κυριαρχήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16.
Πηγή: skai.gr