Πράσινο φως για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην περιοχή του Ελαιώνα από το Δήμο Αθηναίων, άναψε σήμερα η Βουλή, με την ψήφιση ρύθμισης που τροποποιεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στον Ελαιώνα και θέτει ουσιαστικά τις βάσεις για να μπουν όλα στην τελική ευθεία.

Το ζήτημα ρυθμίζεται με το άρθρο 139 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι η «χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών επιτρέπεται σε περιοχές στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης των άρθρων 5, 6 ,7 και 10 του από 23-2-1987 π.δ/τος, καθώς και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους κοινόχρηστους χώρους της παρ. 8 του άρθρου 3 του από 20-9-1995 π.δ/τος της περιοχής του Ελαιώνα».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, επί της ουσίας διευκολύνεται ο Δήμος Αθηναίων, ώστε να αξιοποιήσει τους κοινόχρηστους χώρους που κατέχει στην περιοχή του Ελαιώνα και για την κατασκευή ΚΑΝ, έως την οικιστική και πολεοδομική οργάνωση από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας που θα επανεξετάσει το πλαίσιο χρήσεων γης και υπό το πρίσμα της διαχρονικής αδυναμίας κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των κατοίκων του Δήμου για κοινωνικές εξυπηρετήσεις – κοινωφελείς λειτουργίες.

«Η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το νέο υπό έγκριση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι κοινόχρηστοι χώροι στον Ελαιώνα με βάση τις υφιστάμενες χρήσης γης, μπορούν να είναι εν δυνάμει χώροι υποδοχής ΚΑΝ με την ταυτόχρονη προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι ανάγκες του ΚΑΝ σε κτίρια και αδόμητους χώρους με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς για τον καθορισμό κοινωνικών λειτουργιών», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το σχετικό άρθρο.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε ζητήσει ήδη από το Μάρτιο την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Το σχετικό άρθρο 139 ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, λαμβάνοντας τη στήριξη και του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, παρότι έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά της αποτέφρωσης.

Πάντως, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, με αυτή τη διάταξη το νομοθετικό πλαίσιο πλέον είναι πλήρες και απαιτούνται μόνο οι σχετικές άδειες για την κατασκευή του ΚΑΝ.

Αιτήματα για τη κατασκευή Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών έχουν υποβάλει στο παρελθόν κι άλλοι Δήμοι της χώρας, αλλά προσέκρουσαν είτε στις οξύτατες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών είτε κυρίως στη σθεναρή αντίδραση της Εκκλησίας, με συνέπεια οι οικογένειες των αποθανόντων που είχαν ως τελευταία επιθυμία να αποτεφρωθούν να μεταβαίνουν υποχρεωτικά σε χώρες των Βαλκανίων, αντιμετωπίζοντας τόσο το υψηλό κόστος όσο και μία εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά