Ο Κοντονής εγκαινίασε τις πρώτες αγροτικές φυλακές γυναικών

«Εμβληματικό έργο» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών στον Ελεώνα Θηβών, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ενώ άφησε αιχμές σε βάρος των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να υλοποιήσουν αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, ότι «σήμερα παραδίδουμε ένα εμβληματικό έργο» και προσέθεσε: «Οι αγροτικές φυλακές γυναικών έρχονται να πληρώσουν τη συνταγματική επιταγή της ισότητας των φύλων, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αντίστοιχες δομές μόνο για άνδρες».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Επιπλέον, αυτές οι δομές λειτουργούν πολλαπλώς προς όφελος των κρατουμένων: αφενός οι κρατούμενες λαμβάνουν ευεργετικό υπολογισμό ποινής και αφετέρου οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τους δίνουν τα εφόδια για την επανένταξή τους μετά την αποφυλάκιση».

Όπως είπε ο κ. Κοντονής, αυτά τα σημαντικά έργα που η κυβέρνηση υλοποιεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση, όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικές φυλακές, τα επαινούν οι Διεθνείς Οργανισμοί, που τόσα χρόνια κατήγγελλαν τη χώρα μας για τις συνθήκες στις φυλακές.

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής τόνισε, ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη, μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης».
Ανέφερε επίσης, πως τα έργα αυτά υλοποιούνται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας: «Όταν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν την πολιτική βούληση να τα υλοποιήσουν, καθώς υπήρχε διαφορετικός προσανατολισμός στην αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Κοντονής, «δεν εξαντλείται στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά προωθείται και σε νομοθετικό επίπεδο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί στη Βουλή ο νέος σωφρονιστικός κώδικας -ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση- και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τις φυλακές».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, επεσήμανε ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς. Η λειτουργία της πρώτης Αγροτικής Φυλακής Γυναικών αναδεικνύει μια δημιουργική Ελλάδα, που χωρίς μεγάλα λόγια και κονδύλια μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά έργα».
Παράλληλα, στο περιθώριο των εγκαινίων, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε και τις κλειστές φυλακές και συνομίλησε με τις κρατούμενες.
Η πρώτη γυναικεία αγροτική φυλακή Ελεώνα έχει στελεχωθεί με (φυλακτικό και επιστημονικό) προσωπικό, έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες.
Ακόμη, λειτουργεί ως τμήμα της κλειστής φυλακής Γυναικών Θήβας, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται προσωπικό, δομές και υπηρεσίες.
Έχει χωρητικότητα 30 κρατουμένων και ήδη έχουν μεταφερθεί οι πρώτες 12, οι οποίες διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα.
Οι εργαζόμενες κρατούμενες ζουν σε καλύτερες συνθήκες, με δημιουργική απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η υπευθυνότητά τους και προετοιμάζονται για την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Άρα, υπηρετείται η αποφυγή της υποτροπής.
Να σημειωθεί ότι η αγροτική φυλακή δημιουργήθηκε με μηδαμινά έξοδα, με αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και εξοικονόμηση δυνάμεων.
Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι δημιουργήθηκε θέση βρεφονηπιοκόμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που είναι στη φυλακή με τις μητέρες τους.
Στα εγκαίνια παρέστησαν η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, Παναγιώτα Κοζομπόλη, η οποία εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καθώς και οι βουλευτές Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιώργος Πάλλης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σάρλης, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.
Πηγή: skai.gr