Βελτιωτικές αλλαγές στον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα

Αλλαγές στον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων και της λειτουργίας των φυλακών επιφέρει νέο σχέδιο σωφρονιστικού κώδικα που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Η επιτροπή δούλεψε πάνω στο σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η επιτροπή Γιάννη Πανούση και το κείμενο του νέου σχεδίου δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αναθεωρείται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών.

Με το σχέδιο αυτό συνεχίζεται, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοςύνης, η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια: «Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη – Διαφάνεια». Η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου