Κλείσιμο

Δίκη Χ.Α: Ζητήθηκε αυτοπρόσωπη παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων

Την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο ακροατήριο, προκειμένου να εξεταστούν "διά ζώσης" και όχι από ειδικό δωμάτιο με αλλοιωμένη φωνή και υπό καθεστώς ανωνυμίας, ζήτησαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τόσο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής (εκπροσωπούν τα θύματα) όσο και οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων για άλλους λόγους.

Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες οι δύο πλευρές ουσιαστικά ζήτησαν να εξεταστούν κανονικά οι εν λόγω μάρτυρες, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής , ενώ η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει στην επόμενη συνεδρίαση , ώστε το δικαστήριο - που έχει και τον τελευταίο λόγο- να αποφασίσει πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Τον λόγο έλαβαν οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και των Αιγύπτιων αλιεργατών, υποστηρίζοντας πως αν οι εν λόγω μάρτυρες «επιλέξουν και πάλι να καταθέσουν με τον τρόπο αυτό ήτοι χωρίς να δηλώσουν τα στοιχεία τους, δεν θα προβούμε στην εξέτασή τους». Μάλιστα, η πλευρά Φύσσα δικαιολόγησε τη στάση της αυτή, με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατόν να ενισχύσουμε ένα θεσμό που πέραν των λοιπών προβληματικών του, έχει ήδη εν προκειμένω καταστρατηγηθεί η ουσία του, με δεδομένη την ούτως ή άλλως διαρροή των στοιχείων των μαρτύρων, ήδη από τη διαδικασία της ανάκρισης».

Η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστήριξε πως η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων «έχει πάψει να ισχύει».

Στην ένσταση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ζήτησαν τη φυσική τους παρουσία, θέτοντας ζήτημα άσκησης των δικαιωμάτων της υπεράσπισης και αναφέροντας πως «αν καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί υπό το καθεστώς ανωνυμίας δεν θα μπορέσετε ως Δικαστήριο να συναγάγετε ορθά συμπεράσματα.

Θεωρούμε λοιπόν νομικά επιτακτικό να καταθέσουν επώνυμα».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου