Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες (upd)

Δεύτερο γύρο δικαστικών εκκρεμοτήτων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας σηματοδοτούν νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά τηλεοπτικών σταθμών και της Ένωσής τους.

Με τις νέες προσφυγές ζητείται, εκ νέου, η κήρυξη ως αντισυνταγματικών, πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων, με τις οποίες δρομολογήθηκαν οι αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, μετά την απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που "γκρέμισε" το νομοθετικό οικοδόμημα για τις άδειες, πριν ένα περίπου χρόνο, ακυρώνοντας τις αδειοδοτήσεις που είχαν αποφασιστεί και επιστρέφοντας τα χρήματα που δόθηκαν στους επιχειρηματίες που είχαν πλειοδοτήσει στον πολυσυζητημένο διαγωνισμό.

Οι νέες προσφυγές κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και STAR, αλλά και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και βάλλουν κατά των αποφάσεων του αρμοδίου υπουργού, με τις οποίες ορίστηκε ο αριθμός δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στις επτά και η τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. ευρώ.

Στις προσφυγές τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και η Ένωσή τους θέτουν θέματα αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων αποφάσεων και αντίθεσής τους στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως επίσης παραβάσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, αναφέρουν, ότι ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί με αυτές περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και ότι είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών, όπως τονίζεται στις προσφυγές, μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με το τρόπο αυτό, την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, χωρίς άλλα κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καναλιών ανήκει στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παραπέμπουν επίσης στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι: Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος. H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου