ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος εκατοντάδες στρέμματα στο Ελληνικό

Την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης περίπου 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση και με 15 ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά.

Ο κηρυχθείς αρχαιολογικός χώρος ισοδυναμεί με περίπου το 4,6% τη συνολικής έκτασης, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 6.200 στρέμματα.

Μολονότι η ακριβής έκταση που θα επηρεαστεί από την απόφαση του ΚΑΣ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, σύμφωνα με διαρροές πρόκειται για τις γραμμές του τραμ και το αμαξοστάσιο, ζώνη για την οποία υπάρχουν και σχέδια εμπορικής αξιοποίησης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι παλαιότερη πρόταση ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος σχεδόν το μισό οικόπεδο, ήτοι 3.000 στρέμματα, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση έγινε εισήγηση να κηρυχτούν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 700 στρέμματα, ήτοι πάνω από το 10% του χώρου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση του ΚΑΣ συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, παρά την επίλυση του αρχαιολογικού ζητήματος στο ΚΑΣ, κατά της επένδυσης στο Ελληνικό έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικές οργανώσεις.

Η προσφυγή επικεντρώνεται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Η υπόθεση δεν αποκλείεται να καταλήξει στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Επικεντρώνονται στην μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Πηγή: skai.gr