Πάνω από 800 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από τη Δευτέρα

Συνολικά 802 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις αρχές της εβδομάδας έως χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση.

Ο όγκος των αφίξεων έχει συρρικνωθεί την τελευταία διετία, ειδικά συγκριτικά με το 2015 καθώς οι ροές έχουν μετατοπισθεί προς την Ιταλία και δευτερευόντως την Ισπανία, όμως το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε εκ νέου απότομη αύξηση.

Περισσότερες από τις μισές αφίξεις, 404 τον αριθμό, καταγράφηκαν στη Λέσβο, η οποία ήδη φιλοξενεί περισσότερους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε άλλο νησί.

Πάντως, το σύνολο των φιλοξενούμενων στα νησιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυξήθηκε ελάχιστα, λόγω των τακτικών μεταφορών στην ενδοχώρα.

Στα νησιά βρίσκονταν χθες 13.064 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών οι 6.054 βρίσκονται στη Λέσβο και ακόμα 2.965 στη Σάμο.

Παρά ταύτα, το πρόβλημα υπερπληθυσμού στις κρατικές υποδομές παραμένει, καθώς στα κέντρα υποδοχής στεγάζονται 10.024 άτομα, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την προβλεπόμενη χωρητικότητα για 5.576.
Πηγή: skai.gr