Έφεση από τους εισαγγελείς για την επιμήκυνση της ποινής του Πιστόριους

Στις 3 Νοεμβρίου θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής την έφεση της πολιτείας σε βάρος του παραολυμπινίκη Όσκαρ Πιστόριους, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για τη δολοφονία της τότε συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Τον Αύγουστο, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα απέρριψε την αίτηση των εισαγγελικών αρχών για επιμήκυνση της ποινής του Πιστόριους, που χαρακτήριζαν την ποινή «σοκαριστικά ελαφριά» αφού, όπως υπογράμμιζαν, για τέτοια εγκλήματα όπως η εν ψυχρώ δολοφονία, το ελάχιστο είναι 15 χρόνια φυλακής.

Η Μασίπα ήταν η ίδια δικαστής που είχε αποφασίσει την ποινή του Πιστόριους. Στην ανάγνωση του σκεπτικού για την απόκλιση από την αναμενόμενη ποινή, η Μασίπα έλεγε πως ο Πιστόριους της είχε φανεί να έχει «πραγματικά μετανιώσει» για την πράξη του.

Η δικαστής είχε τότε χαρακτηρίσει «εσφαλμένη αντίληψη» της θέση της κατηγορούσας αρχής, πως ο Πιστόριους είχε πρόθεση να σκοτώσει το τότε τριαντάχρονο μοντέλο.

Έτσι, ο παραολυμπιονίκης δεν είχε αρχικά βρεθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά εξ αμελείας, και είχε τιμωρηθεί μόλις με πέντε χρόνια φυλακή.

Η καταδίκη του είχε αναβαθμιστεί το 2015 μετά από σχετική έφεση των εισαγγελέων.

Ο Πιστόριους είχε υποστηρίξει πως τη νύχτα του φόνου, είχε ξυπνήσει μέσα στο σκοτάδι και, νομίζοντας πως η σύντροφός του κοιμόταν στο πλάι του, πήγε έως την πόρτα του μπάνιου χωρίς τα προσθετικά του μέλη και πυροβόλησε, φωνάζοντας στην Ρίβα να καλέσει την αστυνομία.

Όταν συνειδητοποίησε πως η Στέενκαμπ δεν βρισκόταν στο κρεβάτι τους επέστρεψε στο μπάνιο και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

Όμως η κατάθεση της παλιά γειτόνισσας του Πιστόριους, Μισέλ Μπέργκερ, ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τα λεγόμενα του Πιστόριους αφού η γυναίκα αφηγήθηκε ότι άκουσε «πολύ δυνατές γυναικείες κραυγές» από το σπίτι του αθλητή, που στη συνέχεια έγιναν ακόμα πιο έντονες πριν ακούσει τους πυροβολισμούς.

Ο δικηγόρος του αθλητή είχε τότε επισημάνει πως η προδικαστική κατάθεση της Μπέργκερ ήταν διαφορετική από όσα είπε εκ των υστέρων στο δικαστήριο.

Η κατηγορούσα αρχή είχε τότε παρουσιάσει ένα βίντεο που έδειχνε τον παραολυμπιονίκη να πυροβολεί ένα καρπούζι σε σκοπευτήριο, με τον αθλητή να σχολιάζει αμέσως μετά πως το φρούτο ήταν «μαλακότερο από τα μυαλά».

«Ήθελα απλώς να προστατεύσω τη Ρίβα. Μπορώ να υποσχεθώ ότι όταν πήγε στο κρεβάτι εκείνο το βράδυ αισθάνθηκε πως κάποιος την αγαπούσε» δήλωνε ο ίδιος πριν καταδικαστεί.

Ο εισαγγελέας είχε κατηγορήσει τον αθλητή πως ήταν ένας «δόλιος και άθλιος μάρτυρας».



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας