Κλείσιμο

Στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Απλοποιεί τη διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου κατά τη γέννησή φύλου των διεμφυλικών προσώπων όπως οι τρσανσέξουαλ. Η διόρθωση πλέον θα μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση ανάλογα με τη βούληση του κάθε προσώπου.

Τη νέα πιο απλοποιημένη για πρώτη φορά διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου κατά τη γέννηση ενός προσώπου φύλου στην ταυτότητά του και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά διεμφυλικά και μεσοφυλικά πρόσωπα όπως οι τρανσέξουαλ.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι το κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητας του και στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του.

Παράλληλα, εξειδικεύεται ότι «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει δε την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου».

Υπό αυτό το πρίσμα ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωσή του καταχωρισμένου φύλου του ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούλησή του και την προσωπική αίσθηση του σώματός του και την εξωτερική του εικόνα, ενώ προβλέπεται ότι η διόρθωση θα γίνεται πάλι με δικαστική απόφαση αλλά χωρίς να απαιτείται πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η έως σήμερα διαδικασία για τη διόρθωση ήταν «επώδυνη», καθώς με την αίτηση στο εκάστοτε Ειρηνοδικείο απαιτούνταν η προσκόμιση βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος παρακολουθείται από ψυχίατρο του οποίου προσκομίζεται διάγνωση για «αναμφίβολο τρανσεξουαλισμό» και ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με πλήρη οριστική επικράτηση του αντίθετου από το βιολογικό του φύλο.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζει επίσης ότι «κατά την καταχώρηση της δικαστικής απόφασης στο Ληξιαρχείο διασφαλίζεται η μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων», ενώ όπως σημειώνεται «η αλλαγή της νέας ληξιαρχικής πράξης επιτρέπεται μία μόνο φορά». Με τη διόρθωση πάντως δεν διαφοροποιούνται το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του ατόμου οι οποίοι παραμένουν ίδιοι.

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα συμβάλουν στην ουσιαστική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών και μεσοφυλικών προσώπων, στην προστασία τους από διακρίσεις και ρατσισμό και στην ασφάλεια δικαίου γενικότερα», υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Δείτε το νομοσχέδιο εδώ: http://www.parliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10212794.pdf

Δείτε την έκθεση του ΓΛΚ εδώ: http://www.parliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10212799.pdf

Δείτε την αιτιολογική έκθεση εδώ: http://www.parliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10212790.pdf
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά