Σχεδόν 400 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε μία μέρα

Ξαφνική «έκρηξη» στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μόνο τη Δευτέρα 397 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για την προσφυγική κρίση. Οι 206 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.

Οι περισσότερες αφίξεις, 225 τον αριθμό, καταγράφηκαν στη Χίο, ενώ 93 σημειώθηκαν στη Λέρο.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται πλέον 14.221 άνθρωποι, με σχεδόν 3.500 να στεγάζονται σε άτυπες δομές.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, 4.959, βρίσκονται στη Λέσβο, ενώ σε Χίο, Σάμο και Κω φιλοξενούνται περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες.

Σύμφωνα πάντως με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, το πρώτο επτάμηνο έχουν διαπιστωθεί 15.750 παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα, 90% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 48 προσφύγων προέβη, στο μεταξύ το πρωί, πλωτό σκάφος δύναμης της FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017».

Το πλωτό εντόπισε μηχανοκίνητη πνευστή λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησίδα Ρω και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καστελόριζου.

«Έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier αναφέρεται στην αύξηση που καταγράφει τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νεοαφιχθέντων προσφύγων στην Ελλάδα. Υπό τον τίτλο: «Ελλάδα - Έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες» η εφημερίδα επισημαίνει: «Στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 630 πρόσφυγες και μετανάστες το περασμένο Σαββατοκύριακο, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Μόνο το Σάββατο καταγράφηκαν 308 νέες αφίξεις, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών. Τους προηγούμενους μήνες ο μέσος όρος ήταν περίπου 70 νέες αφίξεις την ημέρα».
Πηγή: skai.gr