Μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο στην Ηλεία

Πέρασε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κίνδυνος για το χωριό Ροδινά, στην Ηλεία, και η πυρκαγιά αυτήν την ώρα μαίνεται σε δύσβατη περιοχή μέσα σε χαράδρα. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 34 πυροσβέστες 17 οχήματα, 14 πεζοπόρο, πέντε αεροσκάφη, τρία Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά νωρίτερα προσέγγισε και απείλησε το χωρίο Ροδινά και τον οικισμό Κoστομερά δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Είπε μάλιστα ότι ζητήθηκε η εκκένωση τους. Ωστόσο σημείωσε ότι ο άνεμος ήταν με το μέρος τους καθώς απομάκρυνε τη φωτιά από τα χωριά. Δήλωσε πάντως ότι οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν παρά την εντολή εκκένωσης.



Ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η φωτιά ενδεχομένως να ελεγχθεί σχετικά γρήγορα από την Πυροσβεστική, καθώς δεν καίει πεύκα, όποτε αργεί να επεκταθεί.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι μεγάλο το μέτωπο, ξεκίνησε σε περιοχή που είχε ξανακαεί και ήρθε σε περιοχή με αναγεννημένη φύση, το καλό είναι ότι η φωτιά δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ίσως μπορέσουμε να την προλάβουμε, αλλά η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή και τα επίγεια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.



Η φλεγόμενη περιοχή είχε αναδασωθεί μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007.

Κερδίζουν σταδιακά τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στην περιοχή Καθαροβούνι Άρτας. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 Α/Φ PZL. Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι η φωτιά που ξέσπασε στα Λεγρενά Αττικής.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 12ωρο (06:00-18:00), το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές.




Πηγή: skai.gr