Κλείσιμο

Καλύτερη εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Καλύτερη είναι το πρωί της Τετάρτης η κατάσταση στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική από το απόγευμα της Κυριακής. 

 Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, ενώ όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ξεκίνησαν τις ρίξεις λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Οι άνεμοι κόπασαν την νύχτα και δεν υπήρξε καμία σημαντική αναζωπύρωση. Ωστόσο, η Πυροσβεστική θα εκτιμήσει την εικόνα καλύτερα, με το πρώτο φως της ημέρας. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρξαν μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

Στις περιοχές παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σκηνικό της πυρκαγιάς τον Δεκαπενταύγουστο

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η μεγάλη φωτιά που μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε ύφεση, εξαιτίας και της πτώσης του αέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής.

Νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνθηκε προς το Πολυδένδρι, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι. Η αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία σε Κάλαμο, Μικροχώρι, Καπανδρίτι. Στις 21:00 σταμάτησαν οι εναέριες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 100 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις, 5 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 40 υδροφόρες, 11 ειδικά μηχανήματα και 20 ακόμα οχήματα. 

Καλύτερη η εικόνα τις τελευταίες ώρες

Η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική είναι καλύτερη, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι η Τετάρτη θα είναι ίσως μια διαφορετική μέρα.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί». Όπως είπε, «θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα από την Εθνική. Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την αυριανή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια απο την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.

Την Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Αθήνα

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η χώρας μας υπέβαλλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415. 

Η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, απάντησε ήδη αρνητικά στις Ελληνικές αρχές, καθώς χρειάζεται τα αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια. 
Προσαγωγή 

Η κ. Μαλλίρη επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος προσεφέρθη να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μεταβαίνει στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένου να τους μεταφέρει.

Εντοπισμός υπόπτου για τη φωτιά στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.

Σχετικά με την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η κ. Μαλλίρη ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και τόνισε: «Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστει δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια - νοτιοδυτικά.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση».

Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 5 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Για τα εναέρια μέσα


Η εκπρόσωπος του Π.Σ. σχετικά με τα εναέρια μέσα διευκρίνισε τα εξής: «Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος».

Η κ. Μαλλίρη, τέλος, έκανε έκκληση στους κατοίκους της των περιοχών που μαίνεται η πυρκαγιά, λόγω της επικινδυνότητας να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, πυρκαγιές μεγάλης έντασης μαίνονται στην Ηλεία και στην Ζάκυνθο, όπου και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.



Πηγή: skai.gr