Πύρινη κόλαση στον Κάλαμο - Στις φλόγες και ο Βαρνάβας

Δραματική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του Καλάμου, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στην περιοχή. Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί  στον Βαρνάβα, όπου οι φλόγες «γλείφουν» τις αυλές σπιτιών, που βρίσκονται παραλιακά.

Η μεγάλη φωτιά, με σύμμαχο τους δυνατούς ανέμους, συνεχίζει, μετά τον Κάλαμο, το καταστροφικό της πέρασμα στην περιοχή και κατευθύνεται προς το Καπανδρίτι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 136 πυροσβέστες, με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, έξι οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία. Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια.

Στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά κατευθύνθηκε νωρίτερα προς το στρατόπεδο του Βαρνάβα (Μοίρα Πυροβολικού με πυραύλους Χοκ), σύμφωνα με τον δημοτικό Σύμβουλο Ωρωπού Παναγιώτη Πέππα, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον Σεραφείμ Στρατικη, κοινοτικό σύμβουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι πύραυλοι Χοκ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου,μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το στρατόπεδο δεν κινδυνεύει, καθώς στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής.

Η κ. Ασημακοπούλου, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η φωτιά πέρασε διπλά από το στρατόπεδο και κατευθύνεται προς την παραλία όπου υπάρχουν σπίτια», και συγκεκριμένα περίπου 20 κατοικίες. Πρόσθεσε ότι απειλεί τις οικίες που βρίσκονται κοντά στην παραλία και συγκεκριμένα στην οδό των Βορείων Ανέμων. «Τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή, η φωτιά είναι στον Βαρνάβα και απειλούνται σπίτια, τηλεφωνώ σε κατοίκους και έχω πει σε αρκετούς να εκκενώσουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, αποκάλυψε ότι το ΕΚΑΒ δέχθηκε αργά τα ξημερώματα μία «περίεργη» κλήση για εγκλωβισμένους σε σπίτια στο Πανόραμα Καλάμου.

«Επρόκειτο για τηλεφώνημα που έγινε στο ιατρικό κέντρο Καλάμου, το δέχθηκαν άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού και κάποιος πολίτης τους ενημέρωνε ότι στην οδό Ομήρου στο Πανόραμα Καλάμου καίγονται σπίτια και μέσα υπάρχουν άνθρωποι. Ο διασώστης πήγε στο τηλέφωνο, προσπάθησε να μιλήσει, αλλά κόπηκε η γραμμή», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Προσπαθούσαμε να βρούμε που βρίσκεται η οδός Ομήρου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να ενημερώσουμε την Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς έπεσε η γραμμή και δεν είχαμε συνέχεια στο τηλεφώνημα», πρόσθεσε.

Η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα και τη μονή του «Αγίου Συμεών» στη περιοχή Τριάδες, όπου ξέσπασε νέο μέτωπο φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περίπου 15 μοναχοί που βρίσκονται στη μονή, και κάτοικοι της περιοχής έσβησαν τη φωτιά, πριν μπει περιμετρικά του μοναστηριού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το μοναστήρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που υπέστησαν πυλώνες της ΔΕΗ στη περιοχή και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο black out σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, όσο η φωτιά περνάει κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στις 04:00 τα ξημερώματα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για δεκάδες πύρινα μέτωπα και ότι απειλούνται σπίτια.



Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε νωρίτερα τα ξημερώματα, ότι η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης λόγω του πευκοδάσους δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά στις 06:00 το πρωί.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. κάλεσε  τους κατοίκους να μπουν στα αυτοκίνητα τους και να κατευθυνθούν στην παραλία της Σκάλας Ωρωπού, εκκενώνοντας τους οικισμούς στους Αγίους Αποστόλους, για δική τους ασφάλεια, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών.



Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούσσης ζήτησε να εκκενωθούν οι οικισμοί Πανόραμα, Αγ. Βαρβάρα, Βλαστός, Κυψέλη, Αγκώνα, καθώς και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγ. Αποστόλων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το μέτωπο είναι τεράστιο και είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του και ότι είναι εκτεταμένο το μπλακ άουτ στην περιοχή.


Στην παραλία των Αγίων Αποστόλων βρίσκονται αρκετοί κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν μετά την έκκληση του Δήμου Ωρωπού. Οι κάτοικοι με τα παιδιά τους είναι μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπου και πιθανότατα θα διανυκτερεύσουν σε αυτά.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά
πήρε νωρίτερα δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η περιοχή Βλαστός δεν κινδυνεύει. 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί. Αρκετά σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές.




Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ανέφερε αργά το βράδυ ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.



Η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Ευχήθηκε και "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".

Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ν. Τόσκα για τις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

Η κα. Γεννηματά επικοινώνησε με τον αρχηγό της πυροσβεστικής και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις για την πυρκαγιά εκφράζοντας την στήριξή της στο σώμα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Γιόβα ο οποίος μεταφέρθηκε νωρίτερα σήμερα μετά από αδιαθεσία στο νοσοκομείο. 

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι στη Ζάκυνθο

Περισσότερα από δέκα είναι πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο, που καίγεται για τρίτη ημέρα, καθώς πριν λίγη ώρα μια νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της, αυτή τη φορά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Στην φωτιά έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου.

Χθες έφτασαν στο νησί ακόμα 6 οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της
χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ αντίθετα εμποδίζει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να απογειωθούν και να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Τώρα, επιχειρούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τύπου Ericsson, σε Αγαλά και Βασιλικό όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ τέλος, στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Προσπάθειες της πυροσβεστικής να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό Αγαλάς

«Τιτάνια μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ζάκυνθο ώστε να ανακόψουν την πορεία προς τον Αγαλά, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες από το χωριό Κοιλιωμένος. Πριν από λίγα λεπτά παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού. Την επιχείρηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμουν με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ένα ελικόπτερο έρικσον και ένα αεροσκάφος τύπου πετζετέλ.



Πηγή: skai.gr