Εμπρησμό στη Ζάκυνθο «βλέπουν» ο δήμαρχος και ο γγ Πολιτικής Προστασίας

Πέντε ενεργά μέτωπα φωτιάς μαίνονται στη Ζάκυνθο, με χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους να έχουν μετατραπεί σε στάχτη τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο δήμαρχος Ζακύνθου, μιλά ανοιχτά για εμπρησμό ενώ παρόμοια είναι και η εκτίμηση του γγ Πολιτικής Προστασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό «Αγαλάς».

Ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς εμφανίστηκε βέβαιος πως πίσω από τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς που ανέκυψαν χθες στο νησί, κρύβεται ανθρώπινη δραστηριότητα. «Αύριο το πρωί θα πρέπει να ξεκινήσουν ανακρίσεις», πρόσθεσε ο κ. Κολοκοτσάς.

Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι που σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και οι κάτοικοι εκφράζουν τώρα τους φόβους τους για αγροτικές καλλιέργειες και στάβλους με ζώα. Ήδη έχει καταστραφεί μία αγροικία που ήταν ωστόσο εγκαταλελειμμένη. 

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε: «Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρίς να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα επιχειρούν στις κατά τόπους εστίες ενώ τρία ελικόπτερα εκτελούν ρίψεις νερού στη δασική έκταση του Κοιλιομένου, στη βόρεια πλευρά του νησιού.



  
Πηγή: skai.gr