Υποχώρηση της ανεργίας στο 21,7% τον Μάιο

Στο 21,7% διαμορφώθηκε τον Μάιο η ανεργία, μειωμένη κατά 1,9 μονάδες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το καλοκαίρι του 2012.

Η μείωση πάντως ήταν σαφώς μικρότερη, μόλις 0,1 μονάδα, σε σχέση με τον Απρίλιο, σε μία ένδειξη ότι η πτωτική δυναμική έχει αποδυναμωθεί ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη διετία.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόβλημα παραμένει η αύξηση της ανεργίας στις ηλικίες 55- 64 ετών, οι οποίοι φαίνεται να αντικαθίστανται από νεότερους και φθηνότερους μισθολογικά εργαζόμενους. Μάλιστα, στην ηλικιακή αυτή ομάδα η ανεργία αυξήθηκε κατά 7,1 μονάδες την τελευταία πενταετία.

Οι άνεργοι άγγιξαν στα 1,04 εκατομμύρια και οι οικονομικά μη ενεργοί ανήλθαν στα 3,24 εκατομμύρια άτομα, ξεπερνώντας αθροιστικά τους 3,74 εκατομμύρια απασχολούμενους.

Θετικά ήταν τα μηνύματα στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, η οποία διαμορφώθηκε στο 44,4%, δηλαδή περισσότερες από πέντε μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2016.

Γεωγραφική πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η περιοχή της Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία μετρήθηκε στο 27,4, μειωμένη κατά 0,3 μονάδες σε βάθος δωδεκαμήνου.

Δύο περιοχές «πέτυχαν» ποσοστό κάτω του είκοσι τοις εκατό, τα νησιά του Αιγαίου με 16,3% και η Κρήτη με 17,5%.
Πηγή: skai.gr