Νοτιοευρωπαϊκό μπλοκ επιδιώκει η Αθήνα στη διεκδίκηση του EMA

Επαφές με κράτη του ευρωπαϊκού νότου έχει αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να συμφωνηθεί η αλληλοϋποστήριξη των «νοτίων» στις ψηφοφορίες για την επιλογή της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), μετά το Brexit, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι νότιοι εταίροι έχουν εκφράσει «θετική προδιάθεση» όσον αφορά την πρόταση της Αθήνας, όμως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι και οι 19 χώρες που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του EMA δραστηριοποιούνται έντονα προκειμένου να συγκροτήσουν συμμαχίες, ενόψει των αποφασιστικών ψηφοφοριών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου.

Η διεκδίκηση θα είναι «πολύ δύσκολη πολιτικά» και «δεν θα μας χαριστεί τίποτα», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ελληνικός φάκελος είναι «πλήρης» και έχει «καλές πιθανότητες».

Η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Οργανισμού, περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στάθηκε στην ανάγκη διακομματικής προσπάθειας ώστε η ελληνική υποψηφιότητα να γίνει πραγματικά εθνική υπόθεση.

Σημείωσε ότι η διεκδίκηση του EMA πρέπει να υπερβεί τα προσωπικά και κομματικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και τους έλληνες ευρωβουλευτές με στόχο την εθνική συστράτευση.

Περιγράφοντας την ελληνική υποψηφιότητα, η κ. Δούρου έδωσε έμφαση στο θέμα της ασφάλειας που παρέχει η Αθήνα, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες στη Γηραιά Ήπειρο.

Τόσο η κ. Δούρου όσο και ο κ. Κατρούγκαλος επισήμαναν την πολιτική χροιά της υποψηφιότητας της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μακριά από τη λογική του κράτους-παρία και της λιτότητας.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση των υποψήφιων πόλεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η οριστική επιλογή θα γίνει από τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου.

Κυριότερα κριτήρια είναι η ποιότητα των υποδομών, η αεροπορική συνδεσιμότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η παροχή ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στα παιδιά των εργαζόμενων και γενικότερα η ποιότητα ζωής των οικογενειών τους.

Σημαντικά οικονομικά οφέλη

Ο EMA έχει ως κύρια αποστολή τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων. Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη που φιλοξενεί τον Οργανισμό του είναι μεγάλα, λόγω του προσωπικού και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται, αλλά και λόγω των συνεδρίων και των επαγγελματικών εκδηλώσεων που οργανώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., ο Οργανισμός απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, ενώ το 2015 χρησιμοποιούσε εγκαταστάσεις 27.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο.

Για τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας ο ελληνικός φάκελος προτείνει το πρώην κτήριο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, στην περιοχή του Ρέντη, που σύμφωνα με τον ελληνικό φάκελο προσφέρει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με εμβαδόν 44.800 τμ.

Ο EMA μπορεί επίσης να τονώσει σημαντικά τον συνεδριακό τουρισμό και την επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς το 2015 προσκάλεσε 36.000 επισκέπτες στο Λονδίνο, οργάνωσε 564 συνεδριάσεις και διεξήγαγε 4.273 τηλεδιασκέψεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης