Κλείσιμο

ΥΠΕΞ: Πρόκληση οι τουρκοκυπριακοί εορτασμοί για την Τηλλυρία

Πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση των τουρκοκυπρίων να διοργανώσουν εορτασμούς στη χερσόνησο της Τηλλυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 53 ετών από τον βομβαρδισμό της περιοχής από τις τουρκικές δυνάμεις με χημικά όπλα και ναπάλμ.

«Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας», σημειώνει αιχμηρά με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη θλίψη του και επιρρίπτοντας προσωπικά ευθύνες στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα», αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Ο θύλακας Κόκκινα, στην Τηλλυρία, πιστευόταν ότι ήταν ο διάδρομος μέσω του οποίου η Τουρκία έστελνε όπλα και στρατιώτες στη Μεγαλόνησο πριν την εισβολή του 1974. Οι κυπριακές δυνάμεις επενέβησαν το 1964 και η Άγκυρα βομβάρδισε το θύλακα.

Η υπόθεση της Τηλλυρίας έρχεται στον απόηχο της άκαρπης συνόδου για το Κυπριακό στον Κραν-Μοντανά της Ελβετίας τον Ιούνιο.
Πηγή: skai.gr