Κλείσιμο

Για κέντρα υγείας φαντάσματα κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ

Τα Κέντρα υγείας- φαντάσματα αναδεικνύει σε νέα ερευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι πρόκειται για πεταμένα λεφτά του ελληνικού λαού καθώς τα κτήρια ερημώνουν και ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες.

Η ομοσπονδία σημειώνει πως αν λειτουργούσαν αυτά τα κέντρα θα έσωζαν ζωές.

Καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, από την λειτουργία των Κέντρων Υγείας φαντασμάτων.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200. Τα εννέα που βρίσκονται; διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Το Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου όρους το οποίο πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτήριο άνω των 1000τ.μ που είναι έτοιμο εδώ και 2 χρόνια, ακόμη όμως δεν έχει παραδοθεί από την κατασκευάστρια εταιρία.

Ωστόσο πέρυσι το καλοκαίρι τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω, που εγκαινιάστηκε το 2009, κόστισε 395 εκατ., είναι πλήρως εξοπλισμένο, αλλά υπηρετούν μόλις ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 και ένας νοσηλευτής μέσω 12μηνης σύμβασης από Μάρτιο 2017.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι μέσα στο κτήριο υπάρχουν ποντίκια, δεν υπάρχει καθαρίστρια, παρά μόνο μία εθελόντρια που δουλεύει λίγες ώρες μία φορά την εβδομάδα, ενώ παρόλα αυτά το κέντρο υγείας εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30 ασθενείς την ημέρα.

Σημειώνεται ότι πολλές φόρες τα υλικά αναγκάζονται να τα αγοράζουν από την τσέπη τους ο γιατρός και ο νοσηλευτής.

Το Κέντρο Υγείας Αιπείας Μεσσηνίας, που πρόκειται για έτοιμο κτήριο που όμως είναι κλειστό. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι έχει δημιουργηθεί εκεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο με έναν γενικό ιατρό και μία νοσηλεύτρια για ξεκάρφωμα, ενώ το κτήριο που θα εξυπηρετούσε 10 χιλιάδες κατοίκους «αραχνιάζει».

Το Κέντρο Υγείας στα Καμμένα Βούρλα, που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μηχανήματα αλλά λειτούργει μόνο στα χαρτιά.

Συμφώνα με την ΠΟΕΔΗΝ βρίσκονται σε αυτό μόνο 2 νοσηλεύτριες χωρίς κανέναν γιατρό.

Από το 2009 έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι. Από το 2015 ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε.

Το Κέντρο Υγείας στο Λεβίδι Αρκαδίας, που παραμένει μόνο στα χαρτιά αν και εξυπηρετεί 35-40 ασθενείς την ημέρα. Ωστόσο δαπανήθηκαν 75 εκατ ευρώ για να δημιουργηθεί σε παλαιότερο σχολικό κτήριο.

Τώρα λειτουργεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο σε χώρο 50τ.μ. με ένα Γενικό γιατρό, ο οποίος εξετάζει ασθενείς και από το σπίτι του...

Ως αποτέλεσμα αν χρειαστούν ιατρική βοήθεια 8.000 κάτοικοι της περιοχής χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο Νοσοκομείο Τρίπολης.

Το Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών, που δημιουργήθηκε κυρίως για να προσφέρει φροντίδα σε ατυχήματα της Εγνατίας Οδού.

Υπάρχουν όμως μόνο 2 γιατροί και εκ περιτροπής κάποιοι Αγροτικοί και 10 λοιποί Επαγγελματίες Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα σημειώνει ότι διαθέτει σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αραχνιάζει στις ζελατίνες.

Τα έκτακτα περιστατικά κινδυνεύουν καθώς πρέπει να διακομίζονται στο Νοσοκομείο Σερρών που είναι 1 ½ ώρα μακριά.
Πηγή: skai.gr