Κύθηρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες στα Κύθηρα, χωρίς τη συνδρομή πλέον των εναέριων μέσων που αποχώρησαν με τη δύση του ηλίου. 

Στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Πάντως, ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

«Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν,  είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.



«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» εκτίμησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι πολλά τα μέτωπα, η σημερινή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τη χθεσινή» ανέφερε δε.

Το νησί κηρύχθηε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής. Αναμενόταν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι του οικισμού Καλοκαιρινές. Nωρίτερα, οι κάτοικοι του χωριού Φράτσια συγκεντρώθηκαν για ασφάλεια στην πλατεία του χωριού. Ήδη έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Μυλοπόταμος και Αραιοί. Ο πρωθυπουργός είχε ενημέρωση για την πυρκαγιά και ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την κατάσβεσή της. 



Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων
 Στράτος Χαρχαλάκης. 

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης. 

«Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» απάντησε στο δήμαρχο μέσω του σταθμού μας η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Η αρωγή και η στήριξη προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.



Μαίνεται η φωτιά και στην περιοχή Βρουβιανά στην Αμφιλοχία ξέσπασε το μεσημέρι. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση σε δυσπρόσιτο σημείο. Στην μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη.

Μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Υάμεια Μεσσηνίας. Καίει αγροτοδασική έκταση, αλλά δεν απειλεί κάποιον οικισμό.

Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τη μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το πρωί στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν νωρίς το πρωί με πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων από την 2η ΕΜΑΚ, ενώ αποχώρησαν πλέον τα εναέρια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 57 πεζοπόρο τμήμα.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Ίλιον Αττικής, σε δασική έκταση στο ύψος της Οδού Πανοράματος. 

Στο μεταξύ, υψηλός είναι και σήμερα Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 3), σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Ειδικότερα, προβλέπεται υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κύθηρα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 49 δασικές πυρκαγιές.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ