Δεκαοχτώ αντιπάλους έχει η Αθήνα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Δεκαοχτώ ανταγωνίστριες πόλεις καλείται να αντιμετωπίσει η Αθήνα στη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος θα εγκαταλείψει το Λονδίνο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει εκτιμήσει ότι ο ελληνικός φάκελος έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει, όμως η λίστα με τις διεκδικήτριες πόλεις καταδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

Υποψηφιότητα για την έδρα του Οργανισμού κατέθεσαν και οι πέντε ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία (Βόννη), η Γαλλία (Λιλ), η Ιταλία (Μιλάνο), η Ισπανία (Βαρκελώνη) και η Ολλανδία (Άμστερνταμ).

Ξεχωρίζουν επίσης οι φάκελοι βορειοευρωπαϊκών και σκανδιναβικών χωρών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη φαρμακευτική βιομηχανία, όπως η Δανία (Κοπεγχάγη), η οποία ήδη φιλοξενεί το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Σουηδία (Στοκχόλμη) και η Ιρλανδία (Δουβλίνο). Οι εν λόγω πόλεις έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται κοντά στο Λονδίνο.

Η ελληνική υποψηφιότητα μπορεί να τονωθεί από την ευρωπαϊκή αρχή της ευρείας κατανομής, που σημαίνει ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες πρέπει να διαμοιράζονται γεωγραφικά κι όχι να συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες. Η ίδια αρχή ωστόσο ενισχύει κι άλλες νοτιοευρωπαϊκές υποψηφιότητες, όπως της Βουλγαρίας (Σόφια), της Μάλτας (Μάλτα), της Ρουμανίας (Βουκουρέστι) και της Κροατίας (Ζάγκρεμπ).

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση των υποψήφιων πόλεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η οριστική επιλογή θα γίνει από τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου, με μυστική ψηφοφορία.

Κυριότερα κριτήρια
είναι η ποιότητα των υποδομών, η αεροπορική συνδεσιμότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η παροχή ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στα παιδιά των εργαζόμενων και γενικότερα η ποιότητα ζωής των οικογενειών τους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σημαντικά οικονομικά οφέλη

Ο EMA έχει ως κύρια αποστολή τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων. Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη που φιλοξενεί τον Οργανισμό του είναι μεγάλα, λόγω του προσωπικού και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται, αλλά και λόγω των συνεδρίων και των επαγγελματικών εκδηλώσεων που οργανώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., ο Οργανισμός απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, ενώ το 2015 χρησιμοποιούσε εγκαταστάσεις 27.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο.

Για τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας ο ελληνικός φάκελος προτείνει το πρώην κτήριο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, στην περιοχή του Ρέντη, που σύμφωνα με τον ελληνικό φάκελο προσφέρει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με εμβαδόν 44.800 τμ.

Ο EMA μπορεί επίσης να τονώσει σημαντικά τον συνεδριακό τουρισμό και την επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς το 2015 προσκάλεσε 36.000 επισκέπτες στο Λονδίνο, οργάνωσε 564 συνεδριάσεις και διεξήγαγε 4.273 τηλεδιασκέψεις.

Μάχη και για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Σημειώνεται πως το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche μετέδωσε τον Ιούνιο πως Γαλλία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν τις δύο κοινοτικές υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο, με τον EMA να μετεγκαθίσταται στη Λιλ και τη Φρανκφούρτη να παίρνει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η Φρανκφούρτη πάντως, που ήδη φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι μία από τις οκτώ πόλεις που κατέθεσαν υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Οι υπόλοιπες είναι η οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), το Λουξεμβούργο, το Παρίσι (Γαλλία), η Πράγα (Τσεχία), η Βιέννη (Αυστρία) και η Βαρσοβία (Πολωνία).
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης