Κλείσιμο

Βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Β' ΠΠ εντοπίστηκε στο βυθό της Ικαρίας

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας το 1945, ενώ είχε πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε μέσα στη θάλασσα κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη και σε βάθος 16 μέτρων.

Το αεροπλάνο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς παγκοσμίως είχαν κατασκευαστεί 1500 αεροσκάφη και μέχρι σήμερα κανένα, πέραν του συγκεκριμένου, δεν διασώζεται.

Το αεροπλάνο χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώην πρόεδρο αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρο Μαλαγάρη, που σε συνεργασία με το Στέλιο Δεμερτζή πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ικαρία, έκαναν τις απαραίτητες καταδύσεις και συνέλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις 20 Απριλίου του 1945 και ενώ το αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού με τετραμελές πλήρωμα εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση, παρουσίασε βλάβη στον δεξιό κινητήρα και ο πιλότος προσπάθησε να φτάσει στην Ικαρία για να το προσγειώσει.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και ο πιλότος επιχείρησε να προσθαλασσώσει το μαχητικό αεροσκάφος κοντά στο χωριό Μαγγανίτης.

Δυστυχώς όμως και παρά τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, η σύγκρουση με το νερό ήταν σφοδρή και είχε ως αποτέλεσμα τα δύο μέλη του πληρώματος να πνιγούν ενώ οι άλλοι δύο διεσώθησαν από παρακείμενη λέμβο.

Η αιτία της βλάβης δεν εξακριβώθηκε ποτέ.

Πηγή: skai.gr