Απερρίφθη το αίτημα της Ηριάννας για αποφυλάκισή της

Την απόρριψη του αιτήματος της 29χρονης που εκτίει ποινή 13 χρόνων κάθειρξης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, κάνοντας δεκτή σχετική εισαγγελική πρόταση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία 3 έναντι 2, ενώ έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από αλληλέγγυους της 29χρονης Ηριάννας που είχαν συγκεντρωθεί στη δικαστική αίθουσα.

Λίγο νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας, υποστηρίζοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Επίσης κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της.

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς και υπέβαλλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.

Αναπτύσσοντας τα δικά της επιχειρήματα η 29 χρονη υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι από τον εγκλεισμό της τίθεται σε κίνδυνο η καριέρα της, ενώ ανέφερε λεπτομερώς τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και τις προσπάθειές της στο πεδίο της κατάκτησης της γνώσης και της προσφοράς.

"Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα προγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων" τόνισε μεταξύ άλλων η κρατούμενη.

Στο πλευρό της δεκάδες φίλοι και αλληλέγγυοι οι οποίοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο δικαστήριο για να της συμπαρασταθούν, όπως επίσης και δύο καθηγήτριές της οι οποίες και εξετάστηκαν ως μάρτυρες, αναφερόμενες στον χαρακτήρα της αλλά και τις σπουδές της.


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου