Kλίμα συναίνεσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το Κυπριακό

Σε κλίμα συναίνεσης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για το Κυπριακό, στον απόηχο της άκαρπης πολυμερούς διάσκεψης στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη γραμμή που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών, που προβλέπει κατάργηση του συστήματος εγγυητριών δυνάμεων αλλά και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επέρριψαν πλήρως την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην Τουρκία, με τη ΝΔ μάλιστα να καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου έναντι τυχόν προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πως η ευθύνη βαραίνει την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. Υπογράμμισε ότι, με δεδομένο άλλωστε ότι η Κύπρος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει «αποτρεπτικό ρόλο» ώστε να προστατευθεί η κυριαρχία της Λευκωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε την Τουρκία πως αδυνατεί να καταλάβει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να σταθεί ως φυσιολογικό κράτος όσο διατηρούνται οι εγγυήσεις και παραμένουν τα ξένα στρατεύματα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριαντάφυλλου και του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης εστίασαν στο γεγονός ότι πλέον οι ελληνικές θέσεις για τις εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Δανέλλης μάλιστα σημείωσε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που «φαίνεται να υπάρχει» στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που βάζουν πάγο στην άμεση επανέναρξη της διπλωματικής προσπάθειας.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε ένα «δήθεν πραξικόπημα» για να θέσει τέλος στη δημοκρατία στη χώρα του και πλέον «εκβιάζει» την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση για το Κυπριακό θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στη Βουλή, με τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και πολιτικών αρχηγών.

Την επόμενη Δευτέρα ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου δεν αποκλείεται να λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης