Μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Μάνη - Ζημιές σε σπίτια

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν δύσκολη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της ανατολικής Μάνης. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- αρκετά σπίτια στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασύρου.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας, την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο σήμερα το μεσημέρι. Χθες το απόγευμα ο αέρας άλλαξε φορά με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις και ενεργό μέτωπο με κατεύθυνση τον Κότρωνα.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το αν υπάρχουν ζημιές από τις φωτιές για την περιοχή του Κότρωνα, αλλά στο Σκουτάρι έχει καεί ένα σπίτι.

Η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά. Εξήγησε ότι υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς.

Πρόσθεσε ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε κάηκε από τη φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου.

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπήρχε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά «δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».


Τόνισε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι μεταβαίνουν στη Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 54 ατόμων, ενώ παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.
Πηγή: skai.gr