Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ με επίκεντρο την άμυνα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, Mark A. Milley.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο σύσφιξης και αναβάθμισης με επίκεντρο τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στις διμερείς επαφές μεταξύ Έλληνα και Αμερικανού Α/ΓΕΣ είναι τα εξής:

1. Η προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ και ειδικότερα με τη μορφή πλεονάζοντος υλικού (EDA, Excess Defense Article). Συγκεκριμένα, ήδη η χώρα μας θα προμηθευτεί 15 βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook ενώ υπάρχουν συζητήσεις για ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa.

2. Η εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων όπως πρόσφατα έλαβε χώρα η άσκηση Bayonet Minotaur 2017 καθώς και επιμέρους εκπαιδεύσεις με μονάδες της Ελληνικής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ) και αντίστοιχων Αμερικανικών. Στην ατζέντα του Έλληνα Αρχηγού στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί και το θέμα της διεύρυνσης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκτός Ειδικών Δυνάμεων με εμπλοκή και άλλων Όπλων του Ελληνικού Στρατού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο thinknews.gr
Πηγή: skai.gr - Πηγή: ThinkNews.gr