Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Τουλάχιστον έως και την Πέμπτη θα παραμείνουν τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αφορμή το μέλλον των συμβασιούχων.

Η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε ομόφωνα συνέχιση των αποκλεισμών στα αμαξοστάσια και στους ΧΥΤΑ, επιμένοντας στις προτάσεις που κατέθεσε το πρωί στον πρωθυπουργό. Οι εργαζόμενοι ζητούν βασικά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριότητας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προκηρυγμένη 24ωρη απεργία της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αυξημένο προσωπικό ασφαλείας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία.

Στο νομοθετικό μέτωπο, η Ολομέλεια της Βουλής έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους, που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Σίριαλ στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα ένταση επικρατεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι θα αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους να καθαρίσουν την πόλη ακόμη κι αν λήξει η απεργία.

Μάλιστα, εργαζόμενοι στην καθαριότητα διέκοψαν βιαίως δύο φορές τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, η οποία θα επιλέξει τον μειοδότη.

Επικρίσεις από Καμίνη και Πατούλη

«Άστοχη και υπερβολική» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, γιατί όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δε θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία».

Έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα κάνει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης. «Είναι ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας οι πόλεις να καθαριστούν, να μην επιτρέψουμε», σημειώνει, «να στραφεί εναντίον της αυτοδιοίκησης η κοινωνία».

Πηγή: skai.gr