Η Αλβανία προκαλεί με μνημείο για την «ενότητα των αλβανικών εδαφών»

Λίθους που προέρχονται από την ελληνική περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας και τα εδάφη άλλων βαλκανικών χωρών τοποθέτησε η Αλβανία στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, υποστηρίζοντας προκλητικά πως το έργο συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε το έργο ως «καταφανώς κρατική ενέργεια» που υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η ελληνική διπλωματία κατηγορεί
την αλβανική κυβέρνηση ότι καλλιεργεί αλυτρωτικά πνεύματα και υποσκάπτει απροκάλυπτα τις σχέσεις καλής γειτονίας, που αποτελεί «βασική προϋπόθεση»  για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας.

Καταγγέλλει μάλιστα πως αποδεικνύεται η κεντρική στήριξη που προσφέρουν τα Τίρανα σε τάσεις αλυτρωτισμού και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν αλβανικές μειονότητες.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι έχει προβεί και συνεχίζει να προβαίνει «σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Το μνημείο τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας πριν λίγες ημέρες, όμως η Αθήνα απέφυγε να τοποθετηθεί άμεσα, σεβόμενη τις χθεσινές εκλογές στη γείτονα χώρα.

«Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr