Σκουρλέτης: Nέες ολιγόμηνες συμβάσεις μέχρι τη μονιμοποίηση (upd)

Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των 6.100 συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι νέες ολιγόμηνες συμβάσεις μέχρι τη μονιμοποίησή τους αποσαφήνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ’ αύριο αντισυνταγματική» τόνισε μιλώντας στον Real FM ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, τους τόνους σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει περίπου 6 έως 8 μήνες. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα».

Στο ερώτημα αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε. «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».

Για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ o πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί χειρίζεται το ζήτημα και με βάση τις συνταγματικές δεσμεύσεις, αλλά και τις μνημονιακές. Πρόσθεσε όμως ότι όπου υπάρχουν ειδικές ανάγκες όπως η καθαριότητα οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία. Θα έρθει το θέμα των υπαλλήλων στη Βουλή, πρόσθεσε, και θα νομοθετήσουμε.

Στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση για τους συμβασιούχους που θα είναι η βέλτιστη δεδομένων των Συνταγματικών περιορισμών.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι η μονιμοποίηση συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι εκτός του μνημονιακού κανόνα 1 προς 4 και προχωράει στη μονιμοποίησή τους, αλλά επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, επεξεργάζεται ρύθμιση για το μεσοδιάστημα μετά την 1η Ιουλίου ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Για το μεσοδιάστημα
το υπουργείο ζήτησε από τους δήμους επικαιροποιημένα στοιχεία για να παραμείνουν στις θέσεις τους περισσότεροι των 2.500 συμβασιούχων μετά την 1η Ιουλίου οπότε λήγουν οι συμβάσεις τους.

Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συγκαλώντας σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων για το θέμα των συμβασιούχων, ζήτησε μέσω του σταθμού μας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Είπε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στους δρόμους έχει ένα όνομα «Σκουρλέτης».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Έκκληση στην πολιτεία να επιλύσει το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα σκουπίδια απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μιχάλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr