Κλείσιμο

Καταδίκη της Τουρκίας για την Αγία Σοφία ζητά από την UNESCO ο Μητσοτάκης

Την καταδίκη από πλευράς UNESCO της τέλεσης μουσουλμανικής προσευχής μέσα στην Αγία Σοφία ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που έστειλε στη διευθύντρια του οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας», η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι όλα έγιναν με τη σφραγίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η Άγκυρα «όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε την τέλεση προσευχών» και την ανάγνωση του Κορανίου, όπως καταδεικνύεται από την παρουσία του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας και τη ζωντανή μετάδοση του γεγονότος από την κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει μάλιστα πως με την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά πρόδωσε την υποχρέωσή της «προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο», ειδικά σε μία εποχή εντάσεων και φανατισμού.

Τέλος, στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της UNESCO προς την τουρκική Κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στην UNESCO και έχει ζητήσει διεθνή κινητοποίηση για το ζήτημα.
Πηγή: skai.gr