Σαφές μήνυμα ΗΠΑ για προστασία της Αγίας Σοφίας - αντεπιτίθεται η Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δύο ημέρες μετά την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σημείωσε πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο που έχει «εξαιρετική σημασία» για «πολλές θρησκείες».

«Συνεπώς απλώς καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τρόπο που σέβεται τη σύνθετη ιστορία της», επισήμανε.

Η Αγία Σοφία λειτουργεί κανονικά ως κοσμικό μουσείο. Χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος για περισσότερους από τέσσερις αιώνες όμως αυτό διακόπηκε το 1931, κατά την κοσμική αναμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως μουσείο το 1935.

Τουρκική αντεπίθεση

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον της Ελλάδας, απαντώντας στην σκληρή ανακοίνωση-καταδίκη που εξέδωσε η Αθήνα σχετικά με τις απόπειρες θρησκευτικής αξιοποίησης της Αγίας Σοφίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
κατηγορεί την Ελλάδα για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη – την οποία αποκαλεί «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα».

«Οι ιστορικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι γνωστές», αναφέρει αιχμηρά η τουρκική διπλωματία.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή ή τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα ακόμα και κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, ενώ βάζει στο κάδρο και την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι ελληνικές Αρχές κάθε χρόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των μουφτήδων για προσευχή σε ιστορικό τζαμί της πόλης.

«Καλούμε την Ελλάδα να είναι μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης