«Στο σκοτάδι» 9 στις 10 περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης παιδιών

Ένα στα δύο παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σωματικής βίας, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ υπολογίζεται πως 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ, παραμένοντας χωρίς αντιμετώπιση, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια  παρουσίασης του 1ου εθνικού προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης των φακέλων 161 παιδιών με επιβαρυμένο κοινωνικό ιστορικό και σοβαρό τραυματισμό, από τα 35.273 παιδιά τα οποία νοσηλεύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2014-2015 στο νοσοκομείο παίδων «Π. και Α. Κυριακού» προέκυψε ότι η μέση ηλικία των παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση ήταν τα 7,7 έτη, σε αντίθεση με επιδημιολογικά δεδομένα των ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα των περιστατικών σωματικής κακοποίησης αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός συντονισμένου προγράμματος εθνικής εμβέλειας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα όταν είναι μικρότερο από 4 ετών, όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ελλάδα, για την αναγνώριση της σωματικής κακοποίησης σε βάρος των παιδιών.
Πηγή: skai.gr