Καμίνης: Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Την πεποίθησή του ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, με δομή, ιεραρχία και ομοιομορφία που παραπέμπει σε τάγματα εφόδου, εξέφρασε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Στην κατάθεσή του ως μάρτυς κατηγορίας, ο κ. Καμίνης δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για ομολογία ηθικής αυτουργίας Μιχαλολιάκου ως προς την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, από τη στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της σε συνέντευξή του.

Ο δήμαρχος κατέθεσε τη δική του εμπειρία, με κορυφαίες στιγμές την απαγόρευση - καθώς δεν υπήρχε άδεια από τον δήμο - συσσιτίου της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013 αλλά και βίαιο επεισόδιο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του δήμου. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα μηνύματα και τους χαρακτηρισμούς - όπως αυτός του "λαθροδημάρχου" - που έχει δεχθεί, αλλά και τη γενικότερη, κατακριτέα στάση της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Εμφανίστηκε, δε, πεπεισμένος ότι η επίθεση εναντίον του ήταν σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος.

"Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προκειμένου να δώσει το στίγμα της ιδεολογίας του κόμματος, την οποία πολλές φορές χαρακτήρισε ναζιστική", "φασιστική".

"Δεν έχω δει, εξάλλου, ποτέ την ηγεσία της να καταδικάζει πράξεις βίας, όπως αυτή σε βάρος μου. Όχι μόνον δεν την καταδίκασε, αλλά και έσπευσε να τη νομιμοποιήσει. Ύστερα από τα επεισόδια που σας περιγράφω, ο γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του μου "μήνυσε" να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή, και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν".

Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος : "είναι προεξάρχουσα η στάση της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών, παράλληλα όμως κατά καιρούς έχω ακούσει "Κομμούνια θα πεθάνετε", αλλα και υβριστικές εκφράσεις συλλήβδην κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας".

Ο κ. Καμίνης δήλωσε πάντως ότι δεν φοβάται. "Δεν φοβάμαι. Αν φοβόμουνα, δεν θα έπρεπε να είμαι δήμαρχος (...) Με έχουν κυνηγήσει και καταληψίες της βίλας Αμαλία, και συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ και η Χρυσή Αυγή".

Παράλληλα, ξεκαθάρισε: "δεν είμαι κανένας δήμαρχος που κοιτάω να νομιμοποιώ συμπεριφορές. Είμαι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, έχω υπάρξει επί σειρά ετών Συνήγορος του Πολίτη, Κοιτάζω να εφαρμόζω το Σύνταγμα και τους νόμους, αυτός είναι θεμελιώδης γνώμονας με τον οποίο πορεύομαι και ως δήμαρχος".

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου