Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου για τη «μπλε φάλαινα»

Για ένα επικίνδυνο παιχνίδι χειραγώγησης που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εφήβους και παιδιά, κάνει λόγο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για το διαδικτυακό παιχνίδι «μπλε φάλαινα» και τονίζει:

«Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα" και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23.5.2017 παραγγελίας της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανήλικους, ιδίως δε, στους έφηβους σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω "παιχνιδιού" και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμα και να οδηγηθούν στον θάνατο».

Επίσης, υπογραμμίζεται «συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανήλικους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών προκλήσεων διάρκειας 50 ημερών λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται "επικεφαλής"».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Εισαγγελία αναφέρει: «Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό βίντεο, να χαράξει λέξεις σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο. Κάθε φορά δε, που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή βίντεο, προς απόδειξη ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν να εγκαταλείψει το παιχνίδι».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Είναι φανερό ότι διαχειριστές τέτοιων "παιχνιδιών" εξαιτίας των οποίων, περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, απ' όπου και ξεκίνησε, στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το ίντερνετ και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούληση τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο».

Επίσης, όπως τονίζεται: «Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11-1-88, mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr), είτε με το γραφείο ανηλίκων της ασφάλειας Ηρακλείου, είτε με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου».

«Προτρέπουμε τους ανηλίκους, όπως σε περίπτωση που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους πρόσκληση - πρόκληση να απευθυνθούν στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στο γραφείο ανηλίκων της Υ.Α. Ηρακλείου ή ακόμα και στον εισαγγελέα Ανηλίκων Ηρακλείου, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Εισαγγελία παρακαλεί τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων της Περιφέρειας του νομού Ηρακλείου, αλλά και τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων, όπως και μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα σχολική χρονιά, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους.


Πηγή: skai.gr