Νέα δίκη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου

Νέα δίκη ξεκίνησε σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος απηλλάγη για δεύτερη φορά την περασμένη Παρασκευή με βούλευμα του Εφετείου Αθηνών για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ότι διόγκωσε το έλλειμμα το 2009, διευκολύνοντας την επιβολή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας για την αθώωσή του σε πρώτο βαθμό για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που συνίσταται στο ότι παρέμεινε επί τρίμηνο παράλληλα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο επί έτη προσέφερε τις υπηρεσίες του και ότι δεν συγκάλεσε ως όφειλε και σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, θέματα που δεν αφορούν τη διόγκωση του ελλείμματος.

Όμως στη δίκη του που ξεκίνησε στο Εφετείο και διακόπηκε για τις 18 Ιουλίου, δύο πρώην μέλη της διοικήσεως της ΕΛΣΤΑΤ οι Νικ. Λογοθέτης και Ζωή Γεωργαντά, επί μακρόν κατέθεσαν ότι ο Αν. Γεωργίου ευθύνεται για την διόγκωση του ελλείμματος το 2009 και έχει ακέραια την ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Οι καταθέσεις τους επιδοκιμάστηκαν από όσους παρακολουθούσαν τη δίκη ενώ η υπεράσπιση του Ανδρέα Γεωργίου, που δεν ήταν παρών ζήτησε την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πάντως η δίκη για την παράβαση καθήκοντος αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα ασκηθεί, εκ νέου, για δεύτερη φορά, αναίρεση για την απαλλαγή Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ότι δηλαδή ευθύνεται για διόγκωση των ελλειμμάτων το 2009.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου