Κλείσιμο

ΥΠΕΞ: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

Εσκεμμένη προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά τη συμφέροντα, καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Άγκυρας ως «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Στον απόηχο του «ναυαγίου» στις διαμεσολαβητικές παρεμβάσεις του ΟΗΕ για νέα ειρηνευτική διάσκεψη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου δήλωσε αιχμηρά πως η Άγκυρα και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι επιδιώκουν να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση με μεθοδολογικές ενστάσεις, επειδή είναι «απρόθυμοι» να συζητήσουν τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Τα ζητήματα αυτά, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό», επισημαίνει.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, όμως ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου σχολίασε νωρίτερα ότι η Άγκυρα προσδοκά σε νέα διάσκεψη για το Κυπριακό «χωρίς όρους».

«Αναρωτιόμαστε, τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου. «Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Πηγή: skai.gr