Στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή το τέμενος στον Βοτανικό

Σε «θρίλερ» εξελισσόταν έως το τελευταίο λεπτό για τον ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση για το Νομικό Πρόσωπο που θα διαχειρίζεται το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα, καθώς η αρνητική ψήφος του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, οδήγησε σε μέτρημα «κουκιών» από την αντιπολίτευση, προκειμένου η διάταξη να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 και να μην αποσυρθεί.

Το μέτρημα όμως δεν έβγαινε, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «σιγόψηναν» τον ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας στάση αναμονής, προκειμένου πιθανόν να διεκδικήσουν αλλαγές που θεωρούσαν απαραίτητες.

Συγκεκριμένα, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια και η Χρυσή Αυγή ότι θα το καταψηφίσει. Συνεπώς η κυβέρνηση μπορούσε να ελπίζει μόνο στο Ποτάμι που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση υπό τον κίνδυνο να αποσυρθεί. Οι 5 ψήφοι του, ωστόσο, δεν επαρκούσαν για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός της πλειοψηφίας και το επίμαχο άρθρο 5 να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τελικά, η επίμαχη διάταξη γλίτωσε την απόσυρση και η κυβέρνηση μία κοινοβουλευτική ήττα, χάρη στην στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν κατά την ψηφοφορία ο εισηγητής του κόμματος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε τη θετική τους ψήφο, συνεισφέροντας στην υπέρβαση των 151 θετικών ψήφων, την ίδια ώρα που ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωνε τελικώς επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Η εν λόγω ρύθμιση πάντως προκάλεσε εσωκομματικούς τριγμούς και στο Ποτάμι, καθώς λίγα λεπτά αργότερα κύκλοι της Σεβαστουπόλεως άδειαζαν κομψά τον Γρηγόρη Ψαριανό, δικαιολογώντας τη στάση του με τον ισχυρισμό ότι "ναι με επιφύλαξη" που είπε στο άρθρο 5 ήταν απλώς "σχήμα λόγου".

"Η θέση του Ποταμιού είναι ξεκάθαρη. Ψηφίζει ΝΑΙ στη ρύθμιση για το τέμενος. Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντα βγαίνουμε μπροστά και βάζουμε πλάτη", διατείνονταν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης του κόμματος δια του εισηγητή τους στο νομοσχέδιο.

Πέραν της αγωνίας για τον κίνδυνο απόσυρσης της ρύθμισης, ο Υπουργός Παιδείας είχε να αντιμετωπίσει και τα φαρμακερά σχόλια της αντιπολίτευσης, που υπογράμμιζε ότι στα δύσκολα οι ΑΝ.ΕΛ αδειάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνοντάς τον να περιμένει την αντιπολίτευση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

«Κινδυνεύουμε να φρενάρει πάλι η Βουλή ένα θέμα που θα μας εκθέσει εθνικά. Οι συγκυβερνήτες ΑΝ.ΕΛ αδειάζουν ξανά σε θέματα δικαιωμάτων την κυβέρνηση και τίθεται η απορία: είναι τόσο χαμηλά στην αξιακή σας κλίμακα αυτά τα θέματα, που τα παραβλέπετε για να συγκυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ και να έρχεται το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι να σας ξελασπώνει;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Νωρίτερα και η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, είχε επιφυλαχθεί εγείροντας σοβαρές ενστάσεις για τον επανακαθορισμό σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του τεμένους, ενώ το ίδιο είχε πράξει και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων, εκφράζοντας προβληματισμό για τον τρόπο στελέχωσης του ΝΠΙΔ μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων από το δημόσιο.

Ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, επανέλαβε από την πλευρά του την απόφαση του κόμματος να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Απέφυγε, ωστόσο, να εστιάσει στην ουσία της διαφοροποίησης που είναι η ανέγερση του τεμένους αυτή καθεαυτή, επιλέγοντας να αιτιολογήσει τη διαφωνία τους με τη χρηματοδότηση του Νομικού Προσώπου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη δυνατότητα στελέχωσής του μέσω αποσπάσεων από το δημόσιο.
Πηγή: skai.gr