Τσίπρας: H Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης μετά από χρόνια κρίσης

Μια «μακρόπνοη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομήθηκε στη σοφία της ιδέας της αρχαίας Κίνας, του Δρόμου του Μεταξιού», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο «Μία Ζώνη- Ένας δρόμος», μιλώντας πριν από λίγο από το βήμα του ομώνυμου Φόρουμ. Παράλληλα, συνεχάρη την Κίνα και προσωπικά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το όραμά του και την θερμή φιλοξενία του ως οικοδεσπότη αυτού του Φόρουμ.

Ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα στην εποχή μας», ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κινητικότητα των ανθρώπων και τη μετανάστευση, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων. Με συμπράξεις στις επενδύσεις και την ώθηση του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιών μέσω σχεδίων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Και άρα, σε αυτή τη βάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίζει ενεργά ότι η χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη στην ενσωμάτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια όπως το ASEM, η πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ- Κίνας ή το China Europe Land Sea Express Route θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Πρωτοβουλία. Φυσικά, ενώ θα προωθείται πάντα ένα διεθνές σύστημα συναλλαγών που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι διαφανές και ανοικτό σε όλους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς είναι ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου είναι συμβατοί με τους δικούς μας οικονομικούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο. Και η δυναμική μας, πλήρης, στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θέτει μια σταθερή βάση ώστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του Φόρουμ.

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του "Belt and Road Forum", και πρόσθεσε: «Η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν εμπορικές συναλλαγές, εργάζονται και μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού. Φέτος, θύμισε, είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Ως μια κορυφαία ναυτιλιακή χώρα, που αναζητά νέους δρόμους εμπορίου, η Ελλάδα βλέπει τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι, στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση από την COSCO και αναδεικνύεται σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς σε πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Υπ' αυτό το πνεύμα, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, αυτό το πολυμερές Φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε συμπερασματικά ο Αλ. Τσίπρας. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεργασία και το διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες την εγκαθίδρυση τριγωνικών σχέσεων γύρω από σχέδια υποδομών στη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Και κατέληξε, «σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».

Σι Τζινπίγκ: Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια σημαντική μηχανή της ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια σημαντική μηχανή της ανάπτυξης, κατά το άνοιγμα της συνόδου για την κινεζική πρωτοβουλία για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και νέους πρωταγωνιστές, συμπλήρωσε ο Σι.

Ο κινέζος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 124 δισεκ. δολάρια για αυτή την φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία όπως τόνισε είναι ανοικτή σε όλους και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ευημερία και για την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο.

Ο κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα διατεθεί βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων γιούαν (σχεδόν 9 δισεκ. δολαρίων) σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς που θα συμμετάσχουν στην κινεζική πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική και στην Ευρώπη, σημείωσε ο Σι.

Ο πρόεδρος της Κίνας διευκρίνισε ότι κινεζικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 380 δισεκ. γιούαν (55 δισεκ. δολαρίων) για να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας, ενώ η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει 100 δισεκ. γιούαν σε ένα ειδικό ταμείο για τον ίδιο σκοπό.

Το Πεκίνο ενθαρρύνει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διευρύνουν τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με στόχο το συνολικό ύψος των διαθεσίμων να φθάσει τα 300 δισεκ. γιούαν, συμπλήρωσε ο Σι.

Ο Σι είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό το 2013, με διακηρυγμένο στόχο την διεύρυνση των δεσμών της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, υποσχόμενος επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρωτίστως στις υποδομές—τους σιδηροδρόμους, τους αυτοκινητοδρόμους, τα λιμάνια, την ενέργεια...

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας, να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ. «Πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει το άνοιγμα και την ανάπτυξη, να εγκαθιδρύσουμε ένα δίκαιο, ισόνομο και διαφανές σύστημα κανόνων για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις».

Στη σύνοδο, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, συμμετέχουν οι ηγέτες 29 χωρών. Ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία τόσο για τη σύνοδο όσο και για το σχέδιο καθαυτό, το οποίο θεωρούν μια προσπάθεια αύξησης της κινεζικής επιρροής σε διεθνές επίπεδο. Το Πεκίνο αποκρούει τις επικρίσεις τόσο για το σχέδιο όσο και για τη σύνοδο, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοικτή σε όλους, είναι αμοιβαία επωφελής και έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο την προώθηση της ευημερίας.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη οικογένεια αρμονικής συνύπαρξης», ανέφερε στην ομιλία του ο Σι και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμιά πρόθεση να χρησιμοποιήσει παλιές τακτικές γεωπολιτικών ελιγμών.

«Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε είναι (να δημιουργηθεί) ένα νέο μοντέλο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Η απομόνωση οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Το άνοιγμα είναι σαν τη μάχη μιας χρυσαλίδας που βγαίνει από το κουκούλι. Αυτό συνοδεύεται από πόνο, αλλά αυτός ο πόνος δημιουργεί μια νέα ζωή», σημείωσε ο Σι, προφανώς αναφερόμενος στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει μέτρα προστατευτισμού.

Αναφερόμενος σε ανθρώπους όπως ο Μάρκο Πόλο, ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε πως ο Δρόμος του Μεταξιού αποτελεί μέρος της «μεγαλειώδους κληρονομιάς του ανθρώπινου πολιτισμού».

Στη σύνοδο συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας, όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν ή ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Παρών είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συμμετέχουν επίσης πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Συνολικά εκπροσωπούνται πάνω από 100 χώρες. Η Γαλλία εκπροσωπείται από τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ